Sanna Tenkula Ympäristörikosta vastaan

Räjähdysainemääristä murskaamoilla

  • Räjähdysainemääristä murskaamoilla
  • Räjähdysainemääristä murskaamoilla
  • Räjähdysainemääristä murskaamoilla

Murskaamot käyttävät avolouhinnassa asutuksen vieressä todistettavasti kymmeniätuhansia kiloja. Kuvissa on pöytäkirjoja, joissa käyttömäärät myönnetään.

Räjähteiden pysyvää tai tilapäistä varastointia harjoittavalle kohteelle on haettava lupa Tukesilta. Tilapäisellä varastoinnilla tarkoitetaan räjäytystyömaiden yhteydessä tapahtuvaa tilapäistä, työmaan ajan kestävää varastointia. Laki edellyttää jokaisella työmaalla oltava varasto ja räjähteiden käytössä on noudatettava voimassa olevaa lainsäädäntöä. Varastot on oltava niin pysyvällä kuin tilapäisellä räjäytystyömaalla, jota ei ole mahdollisuutta edes perustaa asutuksen viereen turvallisuussyistä ja lain säädännön edellyttämällä tavalla.

80-90-luvuilla joka puolella Suomea vietiin väärillä tiedoilla eteenpäin, että räjäytykset olivat muutamia kiloja ja siitä syystä ei talot vaurioidu eikä lupia tarvitse. Omassa tapauksessa silmiemme edessä näimme, kuinka pihapiirissä satoja / tuhansia kiloja räjähdettä ladattiin kallioon ja poliisi näki saman, mutta kirjasi tarkistuspöytäkirjoihin vain muutamia kiloja. Suurimman räjäytyksen todettiin olevan 5 kiloa, mutta todellisuudessa alueella räjäytykset olivat tuhansia kiloja.

2000-luvulla louhimot siirtyivät emulsioräjähdysaineiden käyttöön ja toiminta ajautui täysin hallitsemattomaksi. Sen seuruksena tankkiautot tuovat vastoin lain velvoitteita asutuksen viereen emulssiota, joka on tarkoitettu kaivoksiin, mutta silti käytetään todellisuudessa asutuksen vieressä kautta maan. 10 000- 19 000 kiloa pumpataan kallioon. Laki emulsioräjähteiden käytöstä rikotaan kemikaaliturvallisuuslain 58 a §:ssä tarkoitetun siirrettävällä laitteistolla tapahtuvan räjähteen valmistuksen valvontamenettelyjä = laki 390/2005 58 a. Lisäksi lain mukaan poliisin on tarkistettava toiminta, mutta poliisi ei tarkista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

Viime vuosikymmenen aikana emulsioräjähteiden käyttö on lisääntynyt . Forcitilla valmistettavista räjähteistä noin 75 % on emulsioräjähdettä. Forcitilla emulsioräjähteiden valmistus ja käyttö on lähtenyt kasvamaan vuodesta 2005. Kaivosteollisuuden ja infrarakentamisen seurauksena emulsioräjähteiden tuotantomäärät ovat kaksinkertaistuneet vuodesta 2010 ja moninkertaistuneet viime vuosina.

Emulsioräjähdysaineet on tarkoitettu kaivoksiin ja maanalaisiin kohteisiin, mutta silti käytetään todellisuudessa asutuksen vieressä kautta maan.

Räjähteiden käyttöön ei voida hakea edes lupaa Tukesilta, koska turvamääräykset estää, mutta silti niitä käytetään asumuksien vieressä miljoonia kiloja vuodessa.

Lain tarkoituksena on suojata ympäristöä sille haitallisilta toimilta ja edistää kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia ympäristöllisessä päätöksenteossa. Olen kirjoittanut monet kerrat kuinka Tukesin luvista asukkailla olisi hallintovalitusmahdollisuus ja nyt tämä on korostetusti tuotu esille myös HE 269/2018, että asukkaita on kuultava.

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

Meillä on talo kilometrin päässä räjäytys työ maasta. Talo tärähtelee kun on samaa kalliopohjaa Olen ehdottanut että kun reiät porataan. Ampuisivat kaksi kertaa yhden asemesta. Mutta tulee kuulemma kalliiksi

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

Kalliiksi tulee tämä värsy on tuttu. Jos lakia noudatettaisiin niin kertapaukut olisivat yksittäisiä kiloja räjähdettä ja yksi tai kaksi kuutiota kiveä. Valtavat kentät irrotetaan niin rekkalasteja kymmenittäin tulee.

Jokainen työ maa tarvitsee ensin luvat Tukesilta ja niitä ei voi edes saada turvallisuus syistä. Räjähdemäärät ovat todellakin mitä olen maininnut ja talot vaurioituu yli suurilla räjäytyksillä.

Konsultit astuu kuvioihin ja tekevät aivan perättömiä tärinätutkimuksia. Forsit ei saisi edes toimittaa räjähteitä työmaalle, koska ei ole lupaa Tukesilta.

Forsitin omistama konsulttifirma Finnrock kumoaa tärinähaitat.

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

Uudenvuoden pommit, kun alkaa paukkuun voi vai miettiä mitä sadoilla ihmisillä on elämä murskaamoiden vieressä joka päivä.

Asutus lain määrittelemällä vaara-alueella jo edellä mainitulla räjähdemäärällä.

Laskekaapa mikä on vaara alueen suuruus 10 000 kilolla. Kun käytettävät räjähdemäärät STM 16:0 normien kokemusperäisten taulukon mukaan vaurioittavat välittömästi rakennukset.
Taulukko 6: sirpalevaaran aiheuttaman vaara-alueen suuruus:
0,5 kg:lle vaarallisen alueen säde on 500 m.
Taulukko 7: paineaallon aiheuttaman vaara-alueen suuruus:
yli 25 kg:lle vaarallisen alueen säde on 1000 m.

lainaan MOT ohjelmasta asiantuntijaa paine- ja sirpalevaikutuksia aiheutuisi, jos yksi kontillinen eli 5 000 kiloa 1.1. vaarallisuusluokan räjähdettä räjähtäisi.

Petri Pummila, teknikkoyliluutnantti:
"Varastokontista lähtee sirpaleita ja ne voi tosiaan maksimissaan, niin kuin laskelmissa oli, niin lentää sinne 3,3 kilometrin päähän. Samoten painevaara-alue siinä 5 000 kilon räjähdyksessä, niin sinne kahteen kilometriin asti. Elikkä kahden kilometrin päässä ikkuna vielä saattaa mennä rikki."

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/01/17/rajahdysv...

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

Näin asukkaat kirjaavat asioita!!! ”Iso osa Mustanpurontien kaivovesistä on pilaantunut. Syistä tietenkin voidaan kiistellä, mutta osasyy varmasti on Ruduksen suorittamat ylisuuret noin 30 000 k-m3 louhintaräjäytykset, joissa on käytetty räjähdysaineita lähes 20 000 kg. Täysin käsittämätöntä toimintaa”!

Meitä on satoja joilla on omaisuus vaurioitettu satojen tuhansien edestä ja poliisi ei edes kirjaa rikosilmoituksia. Oma kotini myös vaurioitui toistuvasti ja KHO:ta myöten vauriot on vahvistettu louhinnan aiheuttamaksi. Pihapiirimme joka tuhottiin laittomalla räjäytystyöllä on ympäristörikos, joka kohdistui henkeemme ja omaisuuteemme ja alue on tuhottuna edelleen.

Valtavat talovauriot hoidetaan kautta maan räjähdetehtaan Forsitin omistaman Finnrockin konsulttien toimesta näkymättömiksi, vaikka asukkaiden taloista hajoaa takkoja, kaakelit lentelevät irti, kivijalat särkyvät, kivet lentävät ja kaivot tuhoutuvat jne., kun murskaamoilla räjäytellään. On satoja tapauksia, joissa Finnrockin konsultit: ”ei voi johtua räjäytyksistä.” Mittarit eivät muka rekisteröi tärinää ja keksitään tuuli tai jokin muu syy. Räjäytykset todellakin vavisuttavat taloja kilometrien päässä ja ovat maanjäristyksiin verrattavissa kuten seismologian mittauksetkin osoittavat:

https://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/maa-jarisi-jaal...

https://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/kuului-tosi-iso...

"Räjähdys havaittiin poikkeuksellisen voimakkaana myös Helsingin yliopiston Seismologian Insitituutin mittauksissa, jossa sen voimakkuudeksi kirjattiin 1.6 magnitudia. Seismologian Instituutista kertoo, että alueelta on tehty räjähdyshavaintoja aiemminkin."

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Sanna, kerrot, että "Oma kotini myös vaurioitui toistuvasti ja KHO:ta myöten vauriot on vahvistettu louhinnan aiheuttamaksi".

Eikö asiassa ole voinut tehdä vahingonkorvausvaadetta, jossa vahinkoja olisi haettu vahingonaiheuttajalta? Vaikka ryhmäkanteena?

Suomessa on laki, jonka mukaan vahingon aiheuttaja on velvollinen korvaamaan vahingot.

Tässä eräs case:

https://www.avi.fi/documents/10191/1029193/psavi_p...

Sivu 478: - - "Räjäytyksiä ja tärinän rajoittamista koskevat määräykset on annettu vastaavansisältöisinä kuin vuoden 2007 ympäristöluvassa." - -

Mitähän noilla em. määräyksillä mahdetaan tarkoittaa? Oliko samat vuoden 2007 määräykset vielä 2014?

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

Olemme saaneet korvaukset vahingonkorvaus kanteen laitoimme käräjäoikeuteen ja sitä kautta KHO: on vahvistanut vauriot.

Vahingonkorvauskanteen kautta KHO.ta myöten näytimme toteen naapuruussuhdelain 17 § mukaisen kohtuuttoman haitan melun, pölyn ja tärinä haitta. Samoin talo vauriot tuli toteen näytettyä. Lasten koulumatka todettiin vaaralliseksi. (melu vahvistettiin pihassa jopa 100 db). Samoin toinen naapurimme oli mukana ja kiinteistön arvon aleneminen vahvistettiin.

Oikeuden käynti oli tosi kallis, mutta vastapuoli joutui korvaamaan kaikki oikeuden käynti kulutkin.

meillä oli oikeuden päätöksessä, että jatkokorvauksiin oli oikeus, mutta yrittäjä veti itsensä konkurssiin.

Louhintaa suoritti jatkossa "olematon firma" jota ei ollut olemassakaan.

Viranomaisten myöntävät luvat oli meluttomia ja haitattomia muutoinkin joten tuli toteen näytettyä kohtuuton haitta ja talovauriot.

NYt kukaan ei uskalla puuttua ympäristörikokseen

Koko maata koskeva asia ja satoja tapauksia ympäri maan ja ongelmat samat kuin kaivoksilla. Alueet tuhotaan asutuksen vieressä, käytetään laittomasti tuhansia räjähdekiloja kertapaukuissa ja kaikki lain edellyttämä pakollinen maisemointi jätetään toteuttamatta.
Kaikki tuhotaan alueet jätetään kuin sotatantereet tuhottuna. MAL 14 § hallintopakko. Teettämistoimenpiteet voidaan suorittaa, vaikka ottamisalue ei olisi rikkojan tai laiminlyöjän omistuksessa tai hallinnassa.

ELY:nkin pitäisi antaa oikeaa tietoa ja estävät ympäristörikoksen paljastumista, koska alueella on huomattava määrä myymätöntä kiveä jota louhittiin rikollisilla keinoilla 80-90 luvulla. Kiveä on myyty koko ajan vaikka firma meni konkurssiin, mutta harmaa talous saa rehottaa. Viranomaiset ja poliisi antaa rikoksella saadun hyödyn viedä, mutta lain edellyttämät maisemoinnit jää toteuttamatta.

http://sanna50.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250798-mik...
Ei uskallettu jatkoa viedä oikeuteen.

Kukaan ei puuttunut törkeään ympäristörikokseen vaikka näytöt on meillä.

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

2010 vuonna Oulaisten kaupunki haki väärillä tiedoilla tuhottua louhimoa oikeusvaikutteisessa yleiskaavassa maa-aineksen otto alueeksi. Näin kaupunki tuo esille kaavahakemuksessaan: Häiriötekijät Alueella oleva vanha maa-ainestenottoalue on tällä hetkellä turvaton ja vaarallinen alue.

Pihapiirimme tuhottiin lupa ehtojen vastaisesti 82-91 vuoden aikana ja viranomaisten ja poliisin piirileikki on jatkunut siitä saakka. Samoin ELy.n virkamiesten väärien tietojen varassa. Sama henkilö joka antoi MOT ohjelmaan haastattelun Kittilän kultakaivoksen valvonnasta kävi meidän pihapiirissä ja antoi seuraavan lausunnon:

2000 vuonna tehtiin viranomaispäätöksellä 10 vuoden ”luvat”, joihin kopioitiin 80-luvun papereista kohtia, miten louhinta ja maisemointi tulee hoitaa. Viranomaispäätöksenä ( on laiton) kaikki oli jo louhittu 1991 vuoteen mennessä.

Pohjois-Pohjanmaan ympäristöviranomaisen toiminta 2000 vuonna. Sami Koivulan havainnot ja puolsi louhimotoimintaa. Lisäksi tiesi virkamiehenä, että viranomaispäätöksenä (kiinteistöinsinööri) ei voi lupaa hyväksyä vaan meillä olisi pitänyt olla hallinto valitus mahdollisuus.

Papereihin laittoi, että maamassat pitää kasata ja alueelle tulee monttu, johon ei saa päästää vettä ennen kuin pohja on tiivistetty. 2 ha ja 20m syvä vesimonttu oli ollut louhittuna jo 1991 vuoteen mennessä.
Öljyjä ei saanut päästää maahan, eikä kivikasat saisi aiheuttaa sortumaa, ja monttu pitää porrastaa 1:2.
Eli jo tapahtuneet asiat eivät saisi tapahtua hänen mukaansa, eikä hänen mukaansa louhimoa ollut ennestään olemassa.

http://www.kotinet.com/veikko.tenkula/ilmakuva.html

http://www.kotinet.com/veikko.tenkula/jatekivi.html

http://www.kotinet.com/veikko.tenkula/luiskaus.html

http://www.kotinet.com/veikko.tenkula/tynnyri.html

http://www.kotinet.com/veikko.tenkula/kompressori2...

1. Ainoastaan kolme lupa ehtoa oli montun porrastus kaltevuuteen 1.2

http://www.kotinet.com/veikko.tenkula/jatekivi.html
2. kivikasat eivät saaneet aiheuttaa sortumavaaraa eikä olla vaarallisia

http://www.kotinet.com/veikko.tenkula/maisema.html
3. Alue piti maisemoida ottamisen aikana. MAL- pakollinen lupamääräys maisemointi.

Louhintaa ei voinut toteuttaa edes edellä mainituilla ehdoilla.

Räjäytystyötä ei huomioitu luvissa ja räjäytykset oli samaa luokkaa kuin kaivoksilla.

Asian vakavuutta kuvastaa se, että louhintatyö pihapiirissämme tapahtui räjähdysainelain määrittelemällä asutulla alueella. (Talojen väli seinästä seinään 350 metriä, louhimo keskellä ja yleisen tien vieressä).

Todellisesti näillä ehdoilla ei pystytty louhimaan ja kaikista kolmesta lupaehdosta on valannojalla valvovaviranomainen todistanut oikeudessa, että lupaehtojen noudattaminen olisi tehnyt louhinnan mahdottomaksi.

ELY:n lupaviranomainen ja valvoja Sami Koivula myöntää MOT-ohjelmassa: ”Näin niinku jälkikäteen sitä miettii niin kyllä toiminnanharjoittajat ja heidän käyttämät konsultit toimittivat väärää tietoa, et oli virheellisesti arvioitu näitä päästöjä.

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

Voiko lainrikkominen olla enään avoimempaa kuin 2015 vuoden ympäristölautakunnan päätöksestä ilmenee. Tällaisia räjähdemääriä ei edes asutuksien vuoksi saa räjäytellä. Lisäksi Tukesin lupaa ei voi edes saada turvallisuussyistä.
Olen aiemminkin kirjoittanut tästä "villistä ja valvomatomasta toiminnasta".
10 000-19 000 kiloon räjähteitä laittomasti asutuksien vieressä. Tukesilta ei voi saada lupaa toiminnalle turvallisuussyistä, mutta silti louhinta räjähteitä käytetään "laittomasti" murskaamoilla ja sadat talot ovat vaurioituneet, savupiiput hajoavat, kaakelit rikkoutuvat seinissä, kaivot tuhoutuvat, kivet lentävät pihoihin ym. ja kaiken kruunaa RIKOSILMOITUKSIEN katoaminen tutkimatta, vaikka "Poliisi valvoo muun muassa räjähteiden käyttöä ja luovutusta".

Näytöksi miten louhijat myöntävät louhittavaa kenttää kohti olevat räjähdemäärät ja näyttöjä löytyy lisääkin tarvittaessa. "Räjähdysaineen määrä louhittua kenttää kohden on ollut keskimäärin 6 100 kg vaihteluvälin ollessa 86 – 18 700 kg".

https://docplayer.fi/53126543-Ymparistolautakunta-...

Räjähdysaineena käytetään pääsääntöisesti nestemäistä kemiittiä, joka tuodaan paikalle pumppuautolla. Käytetyn räjähdysaineen määrä saadaan tarkasti auton pumppaustiedoista.
Reikäkohtaista panostusta seurataan panostuksen aikana niin, että räjähdysainetta ei mene liikaa. Räjähdysaineen määrä louhittua kenttää kohden on ollut keskimäärin 6 100 kg vaihteluvälin ollessa 86 – 18 700 kg.

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Sanna, ihailtavaa asiantuntemusta Sinulla asiasta, joka on niin pielessä kuin olla ja voi!

Joko kirjoitit pressalle? ;)

Toimituksen poiminnat