"Kids too" -kampanja! Lasten kaltoinkohtelut kuriin!

Miten pidetään huolta kaikkien heikkommassa asemassa olevista lapsista ja miten tilanne aiotaan hoitaa uudessa sote- ja maakuntauudistuksen mallissa? Milloin alkaa julkinen keskustelu lastensuojelun kurjistuneen tilan korjaamiseksi?

Tutkimustulokset vahvistavat muiden viime vuosina tehtyjen selvitysten johtopäätöksiä: lastensuojelujärjestelmä on ajautunut syvään kriisiin. (Ks. esim. Toimiva lastensuojelu 2013; Olisiko jo tekojen aika?)
Lastensuojelun johtamisen ongelmat on nostettu esiin monissa tutkimuksissa ja puheenvuoroissa.

Lastensuojeluasioita pitkään käsitelleet juristit Outi Mannonen ja Leeni Ikonen kertoivat aiemmin Turun Sanomissa, että sosiaalityössä noudatetaan liikaa mutu-tuntumaa. http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/2979124/Juristit+Lastensuojelu+noudattaa+heikosti+lakia

 

Lastensuojelun kuolemaan johtaneet vakavat tapaukset (Eerika) ja monet muut tapaukset unohdetaan ja kuitenkin tiedetään, että lastensuojelujärjestelmä on rakentunut väärälle pohjalle niin moraalisesti kuin yhteiskunnallisesti.

Lastensuojelutyön vääristymät ovat ensisijaisesti seurausta siitä, millaiseksi lastensuojelujärjestelmän käytännöt ovat muodostuneet. Miksi on niin vaikea toimia lapsen edun mukaisesti ja noudattaa LSL velvoitteita? Sosiaalityöntekijöiden virkavalta ei saa perustua ”mielivaltaan”. Lastensuojelun johtamisen ongelmat on nostettu esiin monissa tutkimuksissa ja puheenvuoroissa. Olisi panostettava:

  • selkiytettävä sosiaalityöntekijän velvollisuudet, toimia LSL puitteissa

  • väärin ymmärretyn salassapitovelvollisuuden noudattaminen

  • kuulemista ja huomioimista lastensuojelun päätöksenteon eri vaiheissa

  • asiakkaalta ei tarkisteta asioiden todellista laitaa

  • huostaan otetut lapset ja jälkihuollon laiminlyönti

  • valvonta asianmukaiseksi – AVI ja Valvira

Lastensuojelulaki määrittelee sosiaaliviranomaisten vallankäytön päämäärät ja keinot. LSL:ssa määritellään mitä keinoja viranomaiset voivat käyttää lapsen suojelemiseksi. Miksi kuitenkin alalle hakeutuu huonoihin yhteistyötaitoihin omaavia henkilöitä? Lastensuojelutyö on valtaosin huonosti johdettua (poikkeuksiakin toki on).

Miksi perhehoitajan kokemuksen ohittaminen ”mielivallalla” on mahdollista? Lasten kanssa arjessa työskentelevien ammattilaisten/perhehoitajien tietämystä ja käsitystä lasten tilanteesta ei huomioida, vaan sosiaalityön tekijä asettuu hierarkian huipulle. Lastensuojelussa olen oppinut oman kokemuksen kautta, että auktoriteetti on toiminut moraalittomasti. Totuus, valehteliminen, väärät kirjaukset, kirjausten laiminlyönti, ja sovitut asiat eivät pidä. Samoin LSL:n ja sen sivuuttaminen on normaalia arkea.

Avohuollon tukitoimien tarkoituksena on edistää ja tukea lapsen myönteistä kehitystä sekä tukea ja vahvistaa vanhempien, huoltajien ja lapsen hoidosta ja kasvatuksesta vastaavien henkilöiden kasvatuskykyä ja mahdollisuuksia. Avohuollon tukitoimia toteutetaan mahdollisuuksien mukaan yhteistyössä lapsen vanhempien, huoltajien tai muiden lapsen hoidosta ja kasvatuksesta vastaavien henkilöiden kanssa. (LsL 34).

 

https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/sosiaalityontekija-syyttaa-alaansa-laittomuuksista

https://www.lokakuunliike.com/ll-uutiset/lastensuojelun-johdon-vaarinkaytoksia-ei-ratkaista-titteli-vaan-henkilovaihdoksilla

Sanna50
Oulainen

Olen Sanna Tenkula Oulaisista ja taistellut yli 30 vuotta ympäristörikosta vastaan. Pihapiirissämme on ollut vuodesta 1982 lupaehtojen vastaisesti toiminut louhimo. Räjähdysainelain määrittelemällä asutulla alueella käytettiin räjähteitä sadoista tuhansiin kiloihin. Alue on nyt vaarallinen ja turvaton, koska maisemointi on käynyt mahdottomaksi.
Olen käynyt monet oikeudenkäynnit ja pystynyt näyttämään toteen kotimme vaurioitumisen ja pysyvän, kohtuuttoman melu-, pöly- ja tärinähaitan, mutta siitä huolimattta valvontaviranomaiset eivät ole toimineet, vaan asian peittely jatkuu.
Viranomaisvaltonta ei toimi, koska toinen toisensa jälkeen peittelevät edellisen tekemisiä laittomuuksiin saakka. Suomi ei ole lähelläkään oikeusvaltiota, sillä samaa tapahtuu joka puolella Suomea.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu