TAAS uusi räjähdysonnettomuus!

Taas pamahti, nyt Kangasalalla: https://www.aamulehti.fi/kotimaa/poliisi-tutkii-kangasalan-kivisadetta-tanaan-onnettomuuden-syy-edelleen-mysteeri-ennen-rajaytysta-kaikki-oli-niin-kuin-pitikin-200291277/

Tämähän ei ole mikään mysteeri, vaan kymmeniä vuosia jatkunut villi ja valvomaton räjäytystoiminta saa jatkua ja seuraukset ovat tätä samaa sadoilla ihmisillä ympäri maan. Räjäytystominnalle ei edes haeta lupia Tukesilta, koska turvamääräykset estäisivät lupien saannin asutuksen vuoksi, ja toiminta on sitten tätä Kangasalan kaltaista. Tukes ja poliisi ovat vastuussa, mutta valvonnan annetaan pettää murskaamoilla vuodesta toiseen.

Mistä syystä valvonta saa pettää Tukesilla ja toiminta voi olla kuten Espoon Matinkylässä, jossa tapahtui tiistaina 3.7.2012 kello 11.52 rakennustyömaalla räjähdysonnettomuus, jossa louhintaan liittyvässä räjäytyksessä lensi kiviä asuinhuoneistoihin, julkisiin tiloihin sekä lähiympäristöön aina 250 metrin päähän. Onnettomuudessa loukkaantui seitsemän henkilöä, joista kaksi vakavasti. Onnettomuudessa vahingoittui 30 ajoneuvoa ja työkonetta. Kuuteen rakennukseen tuli vaurioita. Omaisuusvahinkoja kärsineitä asianomistajia oli yhteensä 44.

Onnettomuustutkimusselostuksesta Matinkylässä käy esille seuraavaa:

Räjähteiden varastointi ja säilytys 
Räjähteiden varastointia saa harjoittaa Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) luvalla. Tukesin on valvottava varastointia. Poliisi Espoo kuuluu Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen toimialueeseen. Poliisi ei ollut saanut ilmoitusta räjäytystyöstä, joten louhintatyömaahan ei kohdistunut poliisin tarkastuksen uhkaa. 

Jokaista louhintatyömaata koskee laki. Turvallisuusnäkökohdat onnettomuusriskin osalta pitää varmistaa TUKES:n luvassa. Laki 390/2005 7 § Lupapäätöksestä tiedottaminen edellyttää tiedottamista poliisille. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston on toimitettava tieto lupapäätöksestä aluehallintovirastolle, elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle, pelastusviranomaiselle, poliisille sekä kunnalle. Käyttömäärät ovat ylisuuria asutukseen nähden, eli tuhansia kiloja (10 000- 19 000 kg).

 

Poliisin olisi lain mukaan tarkistettava, että luvat olisi kunnossa. Lupia ei voi saada Tukesilta ja niitä ei edes haeta, niin mitäpä poliisi tarkistaisi? Laki koskee erikseen jokaista työmaata ja jokaisesta työmaasta laki edellytää poliisille ilmoitusta ja poliisin tarkistusta louhinta- ja räjäytystyöstä.

Laki edellyttää poliisia valvomaan ja estämään toiminta, koska poliisin ohjeistuskin edellyttää mm. tarkistamaan varaston, käytön ym. Poliisin ohjeistus edellyttää poliisia toimimaan ja lainsäädäntö asettaa valvontavelvoitteita, mutta poliisi ei sitä tee ja Tukes antaa työmaiden toimia ilman lain edellyttämiä lupia. Ohjeistus löytyy https://www.poliisi.fi/luvat/ilmoitus_rajaytystyosta Jos onnettomuus tapahtuu, Tukes ja poliisi eivät siltikään joudu vastuuseen, vaikka ovat silmiensä alla antaneet laittomuuden tapahtua.

Laki 390/2005 Räjähteiden käyttöä koskevat velvoitteet 78 § Räjähteiden käyttö.

Poliisille on ilmoitettava räjäytyksistä ja ilmoituksesta on käytävä esille 60 § vaatimukset:

Valtioneuvoston asetus räjähteiden valmistuksen ja varastoinnin valvonnasta 819/2015

13 luku Räjähteiden käyttö, 60 § Ilmoitus räjäytystyöstä

Räjäytystyötä koskeva kemikaaliturvallisuuslain 79 §:n mukainen ilmoitus poliisille tulee tehdä viimeistään seitsemän vuorokautta ennen työn aloittamista. Räjäytystyöstä, jossa räjähteitä käytetään yksittäisinä panoksina, enintään 25 kiloa vuorokaudessa ja enintään yksi kilo panostilassa, tulee ilmoittaa poliisille viimeistään yksi vuorokausi ennen työn aloittamista.

Ilmoituksesta tulee käydä ilmi monia turvallisuuteen liittyviä asioita mm., että luvat on toimintaan haettu Tukesilta.

Sanna50
Oulainen

Olen Sanna Tenkula Oulaisista ja taistellut yli 30 vuotta ympäristörikosta vastaan. Pihapiirissämme on ollut vuodesta 1982 lupaehtojen vastaisesti toiminut louhimo. Räjähdysainelain määrittelemällä asutulla alueella käytettiin räjähteitä sadoista tuhansiin kiloihin. Alue on nyt vaarallinen ja turvaton, koska maisemointi on käynyt mahdottomaksi.
Olen käynyt monet oikeudenkäynnit ja pystynyt näyttämään toteen kotimme vaurioitumisen ja pysyvän, kohtuuttoman melu-, pöly- ja tärinähaitan, mutta siitä huolimattta valvontaviranomaiset eivät ole toimineet, vaan asian peittely jatkuu.
Viranomaisvaltonta ei toimi, koska toinen toisensa jälkeen peittelevät edellisen tekemisiä laittomuuksiin saakka. Suomi ei ole lähelläkään oikeusvaltiota, sillä samaa tapahtuu joka puolella Suomea.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu