Sanna Tenkula Ympäristörikosta vastaan

TAAS uusi räjähdysonnettomuus!

Taas pamahti, nyt Kangasalalla: https://www.aamulehti.fi/kotimaa/poliisi-tutkii-kangasalan-kivisadetta-tanaan-onnettomuuden-syy-edelleen-mysteeri-ennen-rajaytysta-kaikki-oli-niin-kuin-pitikin-200291277/

Tämähän ei ole mikään mysteeri, vaan kymmeniä vuosia jatkunut villi ja valvomaton räjäytystoiminta saa jatkua ja seuraukset ovat tätä samaa sadoilla ihmisillä ympäri maan. Räjäytystominnalle ei edes haeta lupia Tukesilta, koska turvamääräykset estäisivät lupien saannin asutuksen vuoksi, ja toiminta on sitten tätä Kangasalan kaltaista. Tukes ja poliisi ovat vastuussa, mutta valvonnan annetaan pettää murskaamoilla vuodesta toiseen.

Mistä syystä valvonta saa pettää Tukesilla ja toiminta voi olla kuten Espoon Matinkylässä, jossa tapahtui tiistaina 3.7.2012 kello 11.52 rakennustyömaalla räjähdysonnettomuus, jossa louhintaan liittyvässä räjäytyksessä lensi kiviä asuinhuoneistoihin, julkisiin tiloihin sekä lähiympäristöön aina 250 metrin päähän. Onnettomuudessa loukkaantui seitsemän henkilöä, joista kaksi vakavasti. Onnettomuudessa vahingoittui 30 ajoneuvoa ja työkonetta. Kuuteen rakennukseen tuli vaurioita. Omaisuusvahinkoja kärsineitä asianomistajia oli yhteensä 44.

Onnettomuustutkimusselostuksesta Matinkylässä käy esille seuraavaa:

Räjähteiden varastointi ja säilytys 
Räjähteiden varastointia saa harjoittaa Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) luvalla. Tukesin on valvottava varastointia. Poliisi Espoo kuuluu Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen toimialueeseen. Poliisi ei ollut saanut ilmoitusta räjäytystyöstä, joten louhintatyömaahan ei kohdistunut poliisin tarkastuksen uhkaa. 

Jokaista louhintatyömaata koskee laki. Turvallisuusnäkökohdat onnettomuusriskin osalta pitää varmistaa TUKES:n luvassa. Laki 390/2005 7 § Lupapäätöksestä tiedottaminen edellyttää tiedottamista poliisille. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston on toimitettava tieto lupapäätöksestä aluehallintovirastolle, elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle, pelastusviranomaiselle, poliisille sekä kunnalle. Käyttömäärät ovat ylisuuria asutukseen nähden, eli tuhansia kiloja (10 000- 19 000 kg).

 

Poliisin olisi lain mukaan tarkistettava, että luvat olisi kunnossa. Lupia ei voi saada Tukesilta ja niitä ei edes haeta, niin mitäpä poliisi tarkistaisi? Laki koskee erikseen jokaista työmaata ja jokaisesta työmaasta laki edellytää poliisille ilmoitusta ja poliisin tarkistusta louhinta- ja räjäytystyöstä.

Laki edellyttää poliisia valvomaan ja estämään toiminta, koska poliisin ohjeistuskin edellyttää mm. tarkistamaan varaston, käytön ym. Poliisin ohjeistus edellyttää poliisia toimimaan ja lainsäädäntö asettaa valvontavelvoitteita, mutta poliisi ei sitä tee ja Tukes antaa työmaiden toimia ilman lain edellyttämiä lupia. Ohjeistus löytyy https://www.poliisi.fi/luvat/ilmoitus_rajaytystyosta Jos onnettomuus tapahtuu, Tukes ja poliisi eivät siltikään joudu vastuuseen, vaikka ovat silmiensä alla antaneet laittomuuden tapahtua.

Laki 390/2005 Räjähteiden käyttöä koskevat velvoitteet 78 § Räjähteiden käyttö.

Poliisille on ilmoitettava räjäytyksistä ja ilmoituksesta on käytävä esille 60 § vaatimukset:

Valtioneuvoston asetus räjähteiden valmistuksen ja varastoinnin valvonnasta 819/2015

13 luku Räjähteiden käyttö, 60 § Ilmoitus räjäytystyöstä

Räjäytystyötä koskeva kemikaaliturvallisuuslain 79 §:n mukainen ilmoitus poliisille tulee tehdä viimeistään seitsemän vuorokautta ennen työn aloittamista. Räjäytystyöstä, jossa räjähteitä käytetään yksittäisinä panoksina, enintään 25 kiloa vuorokaudessa ja enintään yksi kilo panostilassa, tulee ilmoittaa poliisille viimeistään yksi vuorokausi ennen työn aloittamista.

Ilmoituksesta tulee käydä ilmi monia turvallisuuteen liittyviä asioita mm., että luvat on toimintaan haettu Tukesilta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Oikeuskanslerin kuuluisi valvoa lakien noudattamista!

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

Kyllä pitäisi valvoa, mutta näihän ei tapahdu. VSV myös, koska poliisi on myös vastuussa räjäytystoiminnasta. Poliisi itse ei ole tutkija tällaisissa tapauksissa, koska laki edellyttää poliisia valvomaan ja estämään toiminta, koska poliisin ohjeistuskin edellyttää mm. tarkistamaan varaston, käytön ym. Poliisin ohjeistus edellyttää poliisia toimimaan ja lainsäädäntö asettaa valvontavelvoitteita, mutta poliisi ei sitä tee ja Tukes antaa työmaiden toimia ilman lain edellyttämiä lupia. Ohjeistus löytyy https://www.poliisi.fi/luvat/ilmoitus_rajaytystyosta

Samoin lainsäädännössä on selkeäasti määritelty poliisin valvonta osuus ja miksi valvonta pettää. Aivan samasta kyse, kun syytteitä nostettiin mm. Matinkylässä ja syyttäjä toteaa tiedotusvälineisiin seuraavaa:
On hyvin erikoista, että saman yrityksen kohdalla joudumme miettimään heidän räjähteiden hankintaa, siirtoa, varastointia ja käyttöä. Siinä on koko ketju. Mitä enää jää jäljelle? miettii kihlakunnansyyttäjä Harri Lindberg. http://metro.fi/matinkyla/uutiset/rajaytysturmasta...

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

Näin saamme lukea, kuinka syytteitä tulee pienillä työmailla.

Helsingissäkin syytetään pienillä työmailla, kun onnettomuus tapahtuu, mutta on muistettava erottaa omakotityömaaräjäytys ja suuret pysyvät louhintatyömaat: esimerkiksi Matinkylässä ei ole kyse kuin muutamista kiloista/kymmeniä kiloja kerralla räjäyttäessä. Louhimoilla on valtavia kenttiä, mitä räjäytellään, mutta näihin ei puututa tai tutkita ollenkaan, vaikka räjäytyksien vuoksi talot särkyvät. Kivilouhimoilla ja murskaamoilla kertapaukut ovat yli 10 000 –20 000 kg.

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

https://www.aamulehti.fi/kotimaa/siella-niita-loju...

Kangasalan asemanseudun asukkaiden pihoihin ja katoille lensi torstai-iltana kivenmurikoita läheiseltä työmaalta.

oulaisissa 9 vuotta tätä samaa kivenlentoa pihoihin päivittäin saimme kokea. Tuhansien kilojen räjähdemäärillä räjäytettiin asutulla alueella. Rikosilmoitukset eivät johtaneet mihinkään. 9 vuoden jälkeen tehtiin poliisin toimesta tutkimukset vain 1:destä räjäytyksestä ja tuomittiin vain 1.destä vaikka totuus oli joka päivä kivisateet 9 vuotta. talot tärisi ja vauriotui myös räjäytyksien seurauksesta.

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

Lakia ja asetuksia tulee noudattaa ja noudattamisen valvominen pitää olla asianmukaista. Näin se valitettavasi ei ole.

Poliisilla on myös velvollisuus ryhtyä toimiin havaittuaan lain vastaisen tilan.On järkyttävää katsoa, kun itse saman kokeneena on joutunut rikoksen uhriksi koti särkyy, lapset vietävä päiviksi muualle.
Takat irtoavat seinästä, savupiiput ja tiiliseinät halkeavat, kaakelit irtoavat, kivet lentävät pihoihin ym.

Louhimoiden ja murskaamoiden laittoman toiminnan vuoksi kilometrien päässä talot särkyvät ja poliisi ei tutki. Viranomaisia ei saa paikalle, vaikka seismologian laitoksellakin luullaan ensin maanjäristykseksi. http://www.kymensanomat.fi/Online/2015/04/27/.../2...

http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/maa-jarisi-jaali...

http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/kuului-tosi-iso-...

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

Poliisilla on laissa valvontavelvollisuus ja valvoiko poliisi Kangasalalla onko asianmukaiset luvat haettu Tukesilta. poliisin pitää tehdä tarkistus tämän jälkeen
79 § (10.4.2015/358)
Ilmoitus räjäytystyöstä
Räjäytystyöstä tulee ilmoittaa poliisille ennen työn aloittamista. Valtioneuvoston asetuksella säädetään tarkemmin ilmoitusmenettelystä, ilmoituksessa vaadittavista tiedoista ja ilmoituksen tekemisessä noudatettavista määräajoista.
Laki edellyttää ”poliisi voi ilmoituksen perusteella määrätä räjähteiden turvallisen käsittelyn kannalta tarpeellisia rajoituksia aiotulle käytölle ja tarvittaessa määrätä käytön edellyttämistä varotoimenpiteistä. Poliisi voi kieltää käytön, jos siitä aiotussa paikassa ja aiottuna ajankohtana voidaan katsoa aiheutuvan ilmeistä henkilö-, ympäristö- tai omaisuusvahinkojen vaaraa.”

Kalliotekniikkapäivät 2016 vuonna Timo Kukkola tuo esille seuraavaa:
https://www.rakennusteollisuus.fi/globalassets/inf... 4 Laki 390/2005; 118 Poliisi valvoo tämän lain noudattamista, kun on kyse: 1) räjähteiden käytöstä, siirrosta sekä luovutuksesta ja tähän liittyvästä säilytyksestä; Louhinta- ja kalliotekniikkapäivät 2016, Kukkola Timo

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

Miksi valvonta saa pettää ja lakia rikotaan avoimesti. Turvallisuusnäkökohdat onnettomuusriskin osalta pitää varmistaa TUKES:n luvassa. Panostajan vastuulla ei voi valtavia räjäytyksiä asutuksien vuoksi suorittaa. Ylisuuret räjäytykset aiheuttavat joka päivä kivenlentoja ja talot särkyy.
opa Kalliotekniikkapäivät 2016 vuonna Timo Kukkola tuo esille seuraavaa:

Miksei valvota? https://www.rakennusteollisuus.fi/globalassets/inf... 4 Laki 390/2005; 118 Poliisi valvoo tämän lain noudattamista, kun on kyse: 1) räjähteiden käytöstä, siirrosta sekä luovutuksesta ja tähän liittyvästä säilytyksestä; Louhinta- ja kalliotekniikkapäivät 2016, Kukkola Timo 4

Lupia ei edes haeta vaan villi ja valvomaton toiminta saa jatkua. Poliisin ohjeistus edellyttää poliisia toimimaan ja lainsäädäntö asettaa valvontavelvoitteita. Ohjeistus löytyy https://www.poliisi.fi/luvat/ilmoitus_rajaytystyosta

Taas samaa nyt Tampereella 4.8.2017. Noin viikko sitten keskiviikkona Kangasalla ropisi kivisade ympäri naapureiden pihoja läheisen rakennustyömaan räjäytystyöstä johtuen. Keskiviikkona vastaava ilmiö nähtiin Tampereen yliopistollisen sairaalan alueella.

kotimaa/kivisade-ropisi-jalleen-tyomaalla-talla-kertaa-taysissa-noin-ipadin-kokoinen-kivenmurikka-lensi-200303409/

Toimituksen poiminnat